Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Εισβολή της γερμανικής αστυνομίας σε παλαιστινιακό συνέδριο στο Βερολίνο

 

Η αστυνομία επιστράτευσε εκατοντάδες αστυνομικούς και διέλυσε το συνέδριο, δυο ώρες μετά την έναρξή του. Απέκλεισαν το χώρο, εισέβαλαν στο κτίριο, έκοψαν το ρεύμα και προσήγαγαν μέλος της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη

Νέα επιχείρηση καταστολής υποστηρικτών του παλαιστινιακού λαού, αυτή τη φορά σε συνέδριο, το οποίο οργάνωσαν στο Βερολίνο φιλοπαλαιστινιακές ομάδες και το DiEM25, που καταγγέλλει πως εκατοντάδες ένστολοι εισέβαλαν στους χώρους διεξαγωγής του, αφού απέκλεισαν την πρόσβαση σε αυτούς.

Σύμφωνα με καταγγελίες από τους συντελεστές των διοργανωτών και το ΜέΡΑ25, η αστυνομία απαιτούσε να διακοπεί η εκδήλωση ενώ προσήγαγε και έναν Γερμανοεβραίο από την Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη, επειδή κρατούσε πλακάτ που έγραφε «Εβραίοι κατά της Γενοκτονίας».

Όταν ακτιβιστής άρχισε να μιλάει αστυνομικοί διέκοψαν τη μετάδοση του συνεδρίου και έκοψαν το ρεύμα στο κτίριο.

Το πλήθος που περίμενε να εισέλθει στην αίθουσα σήμερα συνθήματα όπως «Ζήτω, Ζήτω η Παλαιστίνη» και «Η Γερμανία χρηματοδοτεί, το Ισραήλ βομβαρδίζει».  

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, καταδικάζει τα γεγονότα σημειώνοντας σε ανάρτησή του στο Twitter ότι με πρόσχημα τον νομικό έλεγχο των ομιλιών η γερμανική αστυνομία επιχειρεί να δικαιολογήσει την εισβολή στο συνέδριο, όπου «Εβραίοι, Παλαιστίνιοι και άλλοι ακτιβιστές της ειρήνης συζητούσαν για τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο το Ισραήλ-Παλαιστίνη. Ο φασισμός ζει και βασιλεύει στη Γερμανία» ανέφερε. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Έντμαν, δηλώνει πως «με καταστολή και με στέρηση βασικών δικαιωμάτων όπως η ελευθερία του λόγου, η γερμανική αστυνομία απαγορεύει αυτή τη στιγμή την διοργάνωση του Παλαιστινιακού συνεδρίου στο Βερολίνο στο οποίο το ΜέΡΑ25 είναι συνδιοργανωτής».

«Παρ' όλες τις αντιξοότητες, 250 σύνεδροι μπόρεσαν και εισήλθαν στον χώρο του συνεδρίου. Λίγα λεπτά αφού είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση, η γερμανική αστυνομία εισέβαλε στον χώρο, πήραν το μικρόφωνο από τον ομιλητή και έκοψε την παροχή ρεύματος στο κτίριο. Αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν τη ζωντανή αναμετάδοση με livestream του συνεδρίου και δεν είναι ξεκάθαρο αν το πρόγραμμα θα συνεχιστεί» πρόσθεσε σημειώνοντας τα εξής:

«Πριν από 15 μέρες η δημόσια γερμανική τράπεζα Berliner Sparkasse (Ταμιευτήριο Βερολίνου) ειδοποίησε την «Εβραϊκή Φωνή» (μια οργάνωση με πάνω από 750.00 μέλη σε όλο τον κόσμο) ότι θα δεσμευτεί ο λογαριασμός τους  μέχρι να της παραδώσουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις όλων των μελών της οργάνωσης στη Γερμανία, κάτι που αντίκειται τόσο στην ίδια τη σύμβαση με την τράπεζα όσο και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στον κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR). Τότε το DiEM25 ανακοίνωσε πως, σε συνεννόηση με την «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» προσφέρεται να παρέμβει συγκεντρώνοντας το ίδιο δωρεές που θα καλύψουν τα έξοδα του συνεδρίου.

»Αφού δεν μπόρεσαν να πνίξουν οικονομικά τη διοργάνωση του συνεδρίου τελικά η κυβέρνηση Σολτς, πιστά δεμένη στο άρμα του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προχωρά στην καταστολή. Και μάλιστα όχι εναντίον Αράβων ή μουσουλμάνων αλλά εναντίον των Γερμανών Εβραίων που αντιτίθενται στη Γενοκτονία στη Γάζα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».

Το ΜέΡΑ25 κάλεσε μάταια «έστω και την ύστατη στιγμή τη γερμανική κυβέρνηση να αποσύρει τους αστυνομικούς από τον χώρο του συνεδρίου ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί κανονικά. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την προσπάθεια απαγόρευσής του συνεδρίου. Δεν θα σιωπήσουμε μπροστά στην εμπλοκή της Γερμανίας και της ΕΕ στη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την εμπλοκή της Γερμανίας και της ΕΕ στη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα» διαμήνυσε το DiEM25.

Πριν τη διάλυση του συνεδρίου, που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει τρεις ημέρες, οι τοπικές αρχές είχαν προσπαθήσει να το περιορίσουν επιτρέποντας οι συμμετέχοντες να ανέρχονται σε 250 ανά ημέρα επικαλούμενες λόγους πυρασφάλειας.

Μάλιστα, πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος του Βερολίνου Κάι Βέγκενερ, καθώς και η αστυνομία είχαν ανακοινώσει ότι θα αναλάμβαναν αποφασιστικά μέτρα σε περίπτωση που στη συνάντηση γίνονταν αντισημιτικές δηλώσεις ή διαπράττονταν ποινικά αδικήματα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο dpa ότι «όποιος διαδίδει ισλαμιστική προπαγάνδα και μίσος κατά των Εβραίων πρέπει να γνωρίζει ότι θα διωχθεί γρήγορα και με συνέπεια». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: