Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας Leibniz: Η Γερμανία κέρδισε 100 δις ευρώ από την κρίση στην Ελλάδα.

«Το γερμανικό δημόσιο ''πορτοφόλι'' έχει ωφεληθεί οικονομικά από την κρίση»

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας «Leibniz» για τα οφέλη της Γερμανίας από την κρίση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου  «Leibniz», η Γερμανία έχει αποκομίσει κέρδη 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κρίση χρέους στην Ελλάδα και άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.


Το ποσό αντιπροσωπεύει τα χρήματα που η Γερμανία εξοικονόμησε μέσω χαμηλότερων επιτοκίων σε ποσά που η κυβέρνηση δανείστηκε εν μέσω της «φυγής προς την ασφάλεια» των επενδυτών, αναφέρει η έρευνα.

«Αυτή η εξοικονόμηση ξεπερνά το κόστος της κρίσης, ακόμη κι αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε», ανέφερε το ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας «Leibniz», στην έκθεσή του.

«Η Γερμανία ξεκάθαρα επωφελήθηκε από την ελληνική κρίση», τονίζει ακόμη το «Leibniz».

Όταν οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με αναταραχή, τυπικά αναζητούν έναν ασφαλή «παράδεισο» για τα χρήματά τους και η πρωταθλήτρια των εξαγωγών Γερμανία «επωφελήθηκε δυσανάλογα» από αυτό κατά την κρίση, σημειώνεται στην έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας.

«Κάθε φορά που οι οικονομικές αγορές έπαιρναν αρνητικά νέα για την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, τα επιτόκια των ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης έπεφταν και κάθε φορά που υπήρχαν καλά νέα, ανέβαιναν», αναφέρεται ακόμη στη συγκεκριμένη μελέτη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιτίθεται σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, επικαλούμενος το δικό του ισορροπημένο προϋπολογισμό.

Όμως, το Ινστιτούτο αναφέρει ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ισορροπημένος πιθανόν σε μεγάλο μέρος εξαιτίας της εξοικονόμησης κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που η Γερμανία γλίτωσε από το 2010 ισοδυναμούν με πάνω από το 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας.

Και τα ομόλογα άλλων χωρών επωφελήθηκαν, ανάμεσά τους των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, αλλά σε μικρότερη έκταση, σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία σημειώνεται ότι το μερίδιο της Γερμανίας για τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του νέου δανείου που είναι τώρα υπό διαπραγμάτευση, φτάνουν τα περίπου 90 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει ούτε σεντ, το γερμανικό δημόσιο ''πορτοφόλι'' έχει ωφεληθεί οικονομικά από την κρίση», τονίζει το Ινστιτούτο με έδρα το Χαλέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: