Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Η επιστολική ψήφος, ο Απόδημος Ελληνισμος και η Αριστερά

Ενα άρθρο του Γιάννη Ξυδη* στο ThePressProject.

Τις τελευταίες μέρες ένα ακόμα σκάνδαλο "ταλανίζει" την χώρα και αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τον καθεστωτισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την σχεδόν ολοκληρωτική έλλειψη δημοκρατικού μέτρου, την αλαζονεία, την διασπορά ψεύδους, το άδειασμα και την θυσία των κατώτερων συνεργατών για την επικοινωνιακή ανάδειξη της ηθικής, του δικαίου και της ικανότητας του πρωθυπουργού να πολεμά την διαφθορά και να κυβερνά με αποτελεσματικότητα την χώρα.

Το σκάνδαλο αυτό έχει να κάνει με την παράδοση χιλιάδων mail αποδήμων συμπολιτών από το υπουργείου εσωτερικών στην κυρία Μισέλ Ασημακοπούλου, ενέργεια που παραβίασε κάθε αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, η αλαζονεία στην διαχείριση της υπόθεσης εκ μέρους της κυβερνώσας παράταξης στα πρώτα στάδια της υπόθεσης …. (χαρακτηριστική η δήλωση Άδωνη Γεωργιάδη) και η αρχική άρνηση παραδοχής της αλήθειας εκ μέρους της κ. Υπουργού ότι η διαρροή αυτή δεν είχε να κάνει με το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως και η παράλληλη ενεργοποίηση των μηχανισμών της Νέας Δημοκρατίας στα ΜΜΕ σε μια προσπάθεια κουκουλώματος της κατάστασης αυτής υπήρξε ενδεικτική της φασίζουσας κουλτούρας τους.

Όταν προσπαθείς όμως με ένα τόσο εμφατικά άθλιο τρόπο να κοροϊδέψεις για ακόμα μια φορά χιλιάδες πολίτες λογικό είναι να την πατήσεις, η διαρκώς αυξανόμενη δημόσια αντίδραση των χιλιάδων συμπολιτών μας που έλαβαν αυτά τα mail, η προσφυγή τους σε δημόσιους νομικούς οργανισμούς σε Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε και ο θόρυβος που άρχισε να προκαλείται, ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική..

Αναγνώρισε το πρόβλημα,  την παραβίαση της νομοθεσίας,  άδειασε χαμηλόβαθμους συνεργάτες στο υπουργείο Εσωτερικών και στο κόμμα και “δολοφόνησε” πολιτικά την κυρία Μισέλ Ασημακοπούλου στερώντας της το δικαίωμα να είναι ξανά υποψήφια στις προσεχείς εκλογές..

Ταυτόχρονα πουλώντας μας σανό και άχυρα ανέδειξε το ηθικό πλεονέκτημα του πρωθυπουργού και την μη ανοχή του σε ζητήματα διαφθοράς…

Κλασσική επανάληψη μιας ανίκανης και διεφθαρμένης πολιτικά κυβέρνησης να δρα με τρόπο σχεδόν καθεστωτικό και μετά να τα μαζεύει..

Το πρόβλημα όμως με τις συγκεκριμένες ενέργειες είναι ακόμα πιο βαθύ για την Δημοκρατία και τα συμφέροντα των πολιτών και αυτό γιατί έχει να κάνει με την αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας και την θέσπιση της δυνατότητας συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές μέσω της επιστολικής ψήφου.

Εμείς στο ΜΕΡΑ25 είχαμε σταθεί εξύπαρχης ενάντια σε αυτή την μέθοδο της επιστολικής ψήφου,  για λόγους αξιακούς. Θεωρούμε ότι η επιστολική ψήφος ενισχύει την ιδιώτευση και διευρύνει τα πλαίσια και τα όρια του νεοφιλελεύθερων πρακτικών σε βάρος της συλλογικής συμμετοχής και της από κοινού προσπάθειας και συνεργασίας των πολλών να αλλάξουν τα πράγματα..

Επιπρόσθετα είχαμε δηλώσει ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους κυβερνώντες για ένα τέτοιο εγχείρημα που χρειάζεται απόλυτη διαφάνεια και εξαιρετικά οργανωμένες δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε αυτό που θα βάλεις στο φάκελο και θα ταχυδρομήσεις θα είναι το ίδιο με αυτό που θα καταμετρηθεί..

Επειδή αυτή η διαδικασία θα αφορά και τους εντός της Ελλάδας ψηφοφόρους, ακόμα και αυτό “που και τι” θα επιλέξει να ψηφίσει κάποιος και να το βάλει στο φάκελο έχει μια σχετικότητα ως προς το αδιάβλητο…γνωρίζουμε τις συνθήκες, τις πιέσεις, το κίνδυνο να ψηφίζεις μαζί με τον εργοδότη σου… και σε κάθε περίπτωση πάντως η διαδικασία αυτή δεν συγκρίνεται με το κεκτημένο και αδιάβλητο της κάλπης.

Εμείς στο ΜΕΡΑ25 είχαμε προτείνει κάλπες παντού στο εξωτερικό αλλά και στα νησιά , σε περιοχές που εργάζονται χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι για να μπορέσουμε όλοι να ψηφίσουμε.

Αλήθεια μετά τις τελευταίες εξελίξεις, υπάρχει κάποιος πολίτης που μπορεί να είναι σίγουρος για το αδιάβλητο της διαδικασίας αυτής;

Είναι αναγκαιότητα τα κόμματα που αυτοχαρακτηρίζονται ως αριστερά να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες και δράσεις για να σταματήσουν η να ελέγξουν σε απόλυτο βαθμό αυτήν την κατάσταση.

Η κατάσταση αυτή με την επιστολική ψήφο μας  δίνει και την δυνατότητα να ανοίξει η συζήτηση για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Να αναδείξουμε ότι ο Απόδημος δεν είναι μια ενιαία κοινωνική πραγματικότητα, αλλά πολλά και τελείως διαφορετικά ηλικιακά αλλά και ταξικά κοινωνικά στρώματα που ελάχιστα σημεία σύγκλισης έχουν μεταξύ τούς…

Η Ελλάδα ως χώρα δεύτερης ή τρίτης γραμμής στην περιφέρεια της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας καπιταλιστικής διαδικασίας πάντα ήταν χώρα που «έδινε» ανθρώπους σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτό που «έπαιρνε», η διαφορά των προηγούμενων μεταναστευτικών εκροών είχε να κάνει με το ότι σε όλες τις προηγούμενες ιστορικές περιόδους της μεταναστευτικής ιστορίας η συντριπτική πλειοψηφία των δικών μας μεταναστών είχε εργατική σύνθεση…(οι ανειδίκευτοι εργάτες στην Γερμανία, οι ανθρακωρύχοι στο Βέλγιο κ.α.) …αυτό είναι κάτι που άλλαξε δραματικά τα τελευταία 15 χρόνια με τα μνημόνια και την διάλυση του κράτους δικαίου, τον περιορισμό της παραγωγικής διαδικασίας και την σύνθλιψη της κοινωνικής συνοχής.

Χιλιάδες οι νέο μετανάστες που καλύπτουν πλέον όλο το πνευματικό και παραγωγικό φάσμα.

Κόσμος που δεν έφυγε αλλά καλύτερα διώχθηκε από το κράτος και την πατρίδα..

Πολίτες,  εργαζόμενοι, επιστήμονες που δεν τους δόθηκε η παραμικρή δυνατότητα να ασκήσουν αυτό έμαθαν, αυτό που σπούδασαν αυτό που ανέπτυξαν.

Η τελευταία μετανάστευση έχει πιο πολύπλοκα χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες και αρνητικό πολιτικό πρόσημο, τα μνημόνια, το πισωγύρισμα με το Δημοψήφισμα, το χαμήλωμα το αριστερού αξιακού, η παντελής έλλειψη ρεαλιστικής δυνατότητας επιστροφής στην Ελλάδα τείνει στο να δημιουργεί αφενός συνθήκες κοινωνικού απομονωτισμού για το κόσμο αυτό αφετέρου άρνηση συμμετοχής, δράσεων και συζητήσεων για την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης τόσο για την Ελλάδα  όσο και για τις χώρα που ζει..

Η χαρακτηριστική φράση «στα ξένα ξενος και στην Ελλάδα πάλι ξένος», ποτέ δεν είχε μεγαλύτερη σχέση με την πραγματικότητα από όσο σε αυτή την εποχή που ζούμε..

Η ολοκληρωτική ανεπάρκεια του Ελληνικού κράτους την ενισχύει.

Αναφέρω τις κυριότερες.

Άθλιες συνθήκες και υποστελέχωση στα προξενεία.

Χαμηλή παρεχόμενη ποιότητα ελληνικής παιδείας στα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών.

Κάκιστη σχέση με το Ελληνικό κράτος για θέματα που τους αφορούν (φορολογικά, στρατολογικά).

Αυτά συνδυαστικά με τις επίσης κακές καταστάσεις διαχείρισης μιας συντηρητικής πραγματικότητας στις χώρες υποδοχής , γιατί παντού επικρατούν νεοφιλελεύθερες πρακτικές διαμορφώνουν τις συνθήκες ζωής και την αντίληψη που βγάζει για τα πράγματα

Χρειάζεται ένα καινούργιο πλαίσιο, δομή και αντίληψη προσέγγισης για τον κόσμο αυτό.

Κάτι που εμείς ως ΜέΡΑ25, ως φορέας της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς  προσπαθούμε να το πετύχουμε.

Είναι η σύνθεση του κοινού αγώνα για προοδευτικές ανατροπές και συνένωση των  δυνάμεων της εργασίας και της Αριστεράς παντού, ενθαρρύνουμε τον κόσμο στο εξωτερικό με επιχειρήματα να παλεύει μαζί με τους ντόπιους εργαζόμενους, τα κινήματα, την Αριστερά και τα συνδικάτα για την αλλαγή, για την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, για τα ταυτοτικά δικαιώματα των κοινοτήτων απέναντι στην ακροδεξιά και τον Ρατσισμό

Εργαλείο μας σε αυτό είναι το πανευρωπαϊκό μας κίνημα το DiEM25 και οι σύντροφοι μας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός για να μπορέσει να έχει νικηφόρο αποτέλεσμα.

Παράλληλα και επειδή το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην Ελλάδα, στις εξελίξεις, στους δικούς μας ανθρώπους εδώ πίσω, προσπαθούμε να αναδείξουμε μια εναλλακτική που θα κάνει ρεαλιστική την προοπτική επαναπατρισμού σε ένα κοινό πρόταγμα αλλαγών του κοινωνικού οικονομικού γίγνεσθαι αρμονικά όμως δεμένου με μια σειρά μεταβατικών θέσεων που θα αφορούν το μικρό, το άμεσο και το καθημερινό του καθενός από εμάς.( φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδότηση ενοικίων για τους απόδημους κ.α.).

Το τελευταίο και σημαντικό είναι η δημιουργία νέων δομών και κοινών συλλογικοτητων, δικτύων αλληλεγγύης στο εξωτερικό που θα βοηθά τους μετανάστες μας να γνωρίζουν καλύτερα τις εκεί πραγματικότητες και να τους έτσι  ενισχύουν σημαντικά την κοινωνικοποίηση τους.

Εμείς στο Μέρα25 επιμένουμε ενωτικά, για τους πολλούς και τους αδύνατους!

Είναι αγώνας διάρκειας και υπόθεση συλλογικής πολιτικής τιμής η επίλυση των προβλημάτων των δικών μας μεταναστών,  παράλληλα όμως είναι μια ευκαιρία σε αυτή την παράμετρο να εντάξουμε και τους ξένους μετανάστες στην δικιά μας πατρίδα, να τους δώσουμε το δικαίωμα συμμετοχής, να τους δώσουμε το δικαίωμα για προκοπή και για μια δίκαιη ζωή.

Να κάνουμε αυτές τις εκλογές την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη

 

Να ενισχύσουμε την Αριστερά

Να δυναμώσουμε το ΜέΡΑ25 , να μπει στην Ευρωβουλη.

Αγώνας για την Δημοκρατική Αποκατάσταση,  την Κοινωνική  Χειραφέτηση, τον Σοσιαλισμό.

 

* Ο Γιάννης Ξύδης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25, υπεύθυνος για τον απόδημο Ελληνισμό

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: