Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Παγιώνεται το ρήγμα στο Κυβερνητικό σχήμα.31 ΟΧΙ 5 ΠΑΡΩΝ απο τον ΣΥΡΙΖΑ

Μαύρα χαράματα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την ψήφιση του β' πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων του Μνημονίου που κατέδειξε ότι το ρήγμα παγιώνεται στο προσφάτως -ανασχηματισμένο- κυβερνητικό σχήμα.

Τα τεταμένα νεύρα και οι υψηλοί τόνοι, ενδεικτικά της κρισιμότητας των στιγμών και του περασμένου της ώρας, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. «Μετά από μία τόσο υποδειγματική συνεδρίαση, κηρύσσω περαιωμένη τη διαδικασία» ανέφερε άκρως σκωπτικά ο προεδρεύων Αλέξης Μητρόπουλος, δείχνοντας το στίγμα όσων προηγήθηκαν.


Τελικώς, όπως ήταν αναμενόμενο, τα μέτρα ψηφίστηκαν με 230 «ναι», 63 «όχι» και 5 «παρών», χάρη στις ψήφους της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, με το κυβερνών κόμμα να βλέπει 113 βουλευτές του και 13 των ΑΝΕΛ να συντάσσoνται με την πολιτική γραμμή. Eίναι σαφές, όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, ότι το ρήγμα είναι βαθύ, ο Τσίπρας ακροβατεί και πλέον αναμένονται οι εσωκομματικές διεργασίες στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για... «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Βουλευτές που την περασμένη εβδομάδα επέλεξαν το «όχι» ή το «παρών», αυτή τη φορά διαφοροποίησαν τη στάση τους ψηφίζοντας είτε άρθρα, είτε επί της αρχής το νομοσχέδιο, είτε επιλέγοντας το «παρών» αντί του «όχι». 

Ωστόσο, την έκπληξη της βραδιάς αποτελεί το ηχηρό «ναι» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που την περασμένη εβδομάδα είχε συνταχθεί με το «όχι».

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με τις συνήθεις απώλειες (με εξαίρεση το «ναι»-έκπληξη του Γιάνη Βαρουφάκη) πέρασε τον σκόπελο της δεύτερης ψηφοφορίας προαπαιτουμένων η κυβέρνηση, καθώς το στρατόπεδο των ανταρτών δεν απέκτησε νέα μέλη, με συνέπεια το Μέγαρο Μαξίμου να μείνει μακριά από νέες περιπέτειες.

Συγκεκριμένα, 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι» και 5 δήλωσαν «παρών».

Οι διαφοροποιήσεις:

Σημειώνεται ότι η κα. Κασιμάτη, η οποία απόψε ψήφισε «παρών», στην προηγούμενη ψηφοφορία είχε υπερψηφίσει τα μέτρα. 

Ο κ. Καραγιαννίδης, ο οποίος στην προηγούμενη ψηφοφορία είχε δηλώσει «παρών», τα ξημερώματα της Πέμπτης ψήφισε «ναι» επί της αρχής, αλλά «παρών» στο άρθρο 1.Επιπλέον, η κα. Βασιλική Κατριβάνου, που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχε δηλώσει «παρών», στην αποψινή διαδικασία ψήφισε «ναι» επί της αρχής και «παρών» στο άρθρο 1. Τέλος, η Αννέτα Καββαδία, η οποία είχε ψηφίσει «ναι», απόψε ψήφισε «ναι» επί της Αρχής, αλλά δήλωσε «παρών» στο άρθρο 1. Το άρθρο 1 αφορά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ το άρθρο 2 αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία για τη λειτουργία των τραπεζών.

Επιπλέον οι κ.κ. Μπαξεβανάκης και Μιχαλάκης ψήφισαν «ναι», ενώ στην ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας είχαν δηλώσει «παρών». Τέλος, ο κ. Δερμιτζάκης, ο οποίος είχε ψηφίσει «όχι», τα ξημερώματα της Πέμπτης δήλωσε «παρών».

Οι «αντάρτες»

Όχι: Κυρίτση Αγλαΐα, Κωνσταντοπούλου Ζωή, Βαλαβάνη Νάντια, Ήσυχος Kώστας, Στρατούλης Δημήτριος, Κοδέλας Δημήτριος, Ζαχαρίας Κωνσταντίνος, Χατζηλάμπρου Βασίλειος, Σωτηρίου Ελένη, Σταθάς Ιωάννης, Σκούμας Αθανάσιος, Κώτσιας Θωμάς, Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Γαΐτάνη Ιωάννα, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Ιωαννίδης Ηλίας, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Σαμοϊλης Στέφανος, Μακρή Ραχήλ, Ουζουνίδου Ευγενία, Ζεβδελής Ιωάννης, Πετράκος Αθανάσιος, Λεουτσάκος Ευστάθιος, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Δελημήτρος Κωνσταντίνος, Ζάννας Ζήσης, Κυριακάκης Βασίλειος, Ελένη Ψαρρέα.

Παρών: Διώτη Ηρώ, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Κασιμάτη Νίνα, Τζήκα Δανάη, Λέβα Βασιλική.

Ανέβηκαν οι τόνοι στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Διαξιφισμοί, αντεγκλήσεις, και επίπλαστες επικλήσεις στην απαραίτητη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας συνθέτουν το σκηνικό που στήθηκε στη Βουλή, λίγα λεπτά πριν από την ψήφιση των προαπαιτούμενων που φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στην υπογραφή του νέου μνημονίου.

Το... θέατρο του παραλόγου, με τον πρωθυπουργό να κατακεραυνώνει το προς ψήφιση νομοσχέδιο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης -ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ- να υπερασπίζονται την αναγκαιότητα των νέων μέτρων έδωσε μία ακόμη παράσταση στη σκηνή του Κοινοβουλίου.



Ο Αλέξης Τρίπρας δήλωσε για μία ακόμη φορά υπερήφανος για τις διαπραγματευτικές του προσπάθειες, ενώ παρουσίασε -μεταξύ άλλων- τους τέσσερις πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής για το προσεχές διάστημα. Τέλος, αποκάλυψε ότι δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι «ρίψασπις και δειλός».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επεσήμανε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού απευθύνθηκε αποκλειστικά στους διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε -για μία ακόμη φορά- ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να στηρίζει τα μέτρα που απαιτούνται για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Γ.Γ. της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος, σημείωσε ότι το επαχθές δημόσιο χρέος είναι βρόγχος στον λαιμό και δεν λύνεται με κανένα Μνημόνιο, προσθέτοντας ότι η μόνη λύση είναι η καταγγελία των Μνημονίων, η επιστροφή στην εθνική κυριαρχία και στην εθνική παραγωγή.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση να σταματήσει τα ψέματα, ενώ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τέλος, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, είπε: «Είναι αδιανόητο να έχει βουλευτής τα χρήματά του έξω».



O Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστήριξε ότι το Μνημόνιο της κυβέρνησης Τσίπρα είναι το χειρότερο από τα δύο προηγούμενα, καθώς προστίθεται σε αυτά, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν απαντά «σε ποια χέρια θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων μετά την προβλεπόμενη εξυγίανση των εγχώριων τραπεζών».

Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει ξεπεραστεί. Παράλληλα, ζήτησε την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Τέλος, ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ζήτησε την άμεση κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ πρότεινε την μείωση του βουλευτικού μισθού κατά 30%. Επιπλέον, σημείωσε ότι χάρη στις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης εξαιρέθηκαν από τα προαπαιτούμενα οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών και προστατεύτηκε η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: