Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Επιστολή ομογενών εκπαιδευτικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο σύλλογος  "μη διορισμένων ομογενών εκπαιδευτικών και  εκπαιδευτικών που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού" απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επίσημους φορείς της ελληνικής πολιτείας, αναφερόμενος τόσο στην διατήρηση των αμιγώς ελληνικών σχολείων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας όσο και στον διορισμό στα σχολεία αυτά ομογενών καθηγητών.


Η επιστολή

Σύλλογος μη διορισμένων εκπαιδευτικών


και εκπαιδευτικών μόνιμων κατοίκων εξωτερικού


του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας


της Γερμανίας.


 


 


c/o              : Karali Dimitra


Διεύθυνση :Staasstr. 11


Τ.Κ.-Πόλη : 42369 Wuppertal


Tηλ.           : 004915736168650


Email         : simidoe1@yahoo.gr                                                                       


 Fax           : 004921138738481


 


 


                                                                  ΠΡΟΣ:


·       Τον Πρόεδρο της Ελληνικής


                                                                              Δημοκρατίας  κ.Παπούλια.                                                                                                                                         


·       Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ.Σαμαρά.


·       Τον Υπουργό Παιδείας κ.Αρβανιτόπουλο.


·       Την Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.


                                                                


                                                              ΚΟΙΝ :


·       Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων


·       Βουλευτές


·       Γραφείο ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε


·       Ειδική Γραμματεία Π.Ο.Δ.Ε


·       Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας


·       Συνομοσπονδία γονέων Γερμανίας


·       Ομοσπονδία γονέων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας


·       Συλλόγους Γονέων Γερμανίας


Θέμα: .Διατήρηση των Αμιγώς Ελληνικών  σχολείων  της ομογένειας της

            Γερμανίας.                                                                                                                                                      .Πρόσληψη Ομογενών  εκπαιδευτικών  και εκπαιδευτικών  μόνιμων
        κατοίκων εξωτερικού στα σχολεία της ομογένειας

Αξιότιμε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Παπούλια ,

ως ομογενείς εκπαιδευτικοί που επαγρυπνούμε για το μέλλον της παιδείας του τόπου ,στον οποίο ζούμε, απευθυνόμαστε σε σας, για να σας παραθέσουμε  τις απόψεις μας σχετικά με το τόσο σοβαρό θέμα της μόρφωσης και εκπαίδευσης των παιδιών της ελληνικής ομογένειας της Γερμανίας.

 Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια τα αμιγή ελληνικά σχολεία της Γερμανίας  αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αφενός η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας μας, αφετέρου η θέσπιση του νόμου 4027/2011 που οδηγεί σταδιακά στο κλείσιμο των σχολείων, προκάλεσαν μεγάλο σάλο στην ομογένεια.
Ειδικά την φετινή χρονιά η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο με τις τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, ελλείψεις που αποκαταστάθηκαν στα μέσα Μαρτίου!!!!!!!!!!!!!! Ελλείψεις που θα μπορούσαν να καλυφθούν άριστα από αξιόλογους ομογενείς εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι πληρούν όλες τις προυποθέσεις  που ορίζει το υπουργείο. Κι όμως είμαστε εδώ απλοί παρατηρητές, χωρίς να μας λαμβάνουν υπόψη, εμάς τους ομογενείς εκπαιδευτικούς που κατέχουμε και τις δύο γλώσσες και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα των  παιδιών. Γιατί δεν μπορούσε λοιπόν με έναν απλό τρόπο ο ομογενής εκπαιδευτικός που ζει μόνιμα στην Γερμανία να αναλάβει το εκπαιδευτικό του καθήκον από την αρχή της σχολικής χρονιάς καλύπτοντας αμέσως το κενό  και με λιγότερο μάλιστα κόστος σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα οικονομικού μεγέθους?

Μπορεί να αξιολογηθεί ως κατάλληλος μόνο εκείνος ο εκπαιδευτικός, ο οποίος έρχεται για 3 χρόνια  ή και αυτός που ζει στη χώρα αυτή κι αγωνίζεται για τη διατήρηση των σχολείων θέλοντας να προσφέρει στα Ελληνόπουλα την εκμάθηση και  διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού?
 
Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης θα θέλαμε να σας  αναφέρουμε τα αιτήματά μας, για τα οποία αγωνιζόμαστε:
 1.Η διατήρηση και η αναβάθμιση των ελληνικών αμιγών σχολείων της ομογένειας της Γερμανίας.

2.Η κάλυψη των θέσεων των εκπαιδευτικών να γίνεται από ομογενείς εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Στην περίπτωση που  δεν επαρκούν σε αριθμό το υπουργείο  να αποσπά εκπαιδευτικούς  δίγλωσσους από Ελλάδα.

 3.Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευτικοί που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να καλύπτουν τις μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των εκπαιδευτικών υπηρεσιών της Γερμανίας.
4.Να παρέχεται στους ομογενείς εκπαιδευτικούς το δικαίωμα εργασίας αορίστου χρόνου στα ελληνικά σχολεία, καθώς επίσης και η δυνατότητα κάλυψης διοικητικών θέσεων.

Με την ελπίδα ότι θα εισακουστούμε, σας ζητούμε να διατηρηθούν τα ελληνικά σχολεία σαν κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού και να  καταργηθούν  οι  άδικες  ρυθμίσεις για τους ομογενείς εκπαιδευτικούς.
Πιστεύουμε και απαιτούμε την θετική αποδοχή των αιτημάτων μας για το καλό των παιδιών μας και για την διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας.
 Σας υπενθυμίζουμε ότι δεν επαιτούμε τις θέσεις αυτές αλλά τις διεκδικούμε γιατί αυτές ανήκουν στην ομογένεια.


Επιτρέψτε μας όμως να σας ενημερώσουμε και για τα εξής γεγονότα:

·       Τον Μάιο κατατίθεται νέος νόμος χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση και χωρίς να ζητείται η γνώμη των φορέων της ομογένειας.
·       Στην ημερίδα που έγινε στις 07.04.2013 στο Κάρλσφελντ του Μονάχου από την συνομοσπονδία γονέων Γερμανίας, δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του υπουργείου παιδείας που είχε καλεστεί και δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση για το προσχέδιο του νόμου.

·       Δίνονται ψευδή στοιχεία από επίσημους φορείς του κράτους πως τα  Ελληνικά σχολεία της Γερμανίας δεν είναι αναγνωρισμένα από το Γερμανικό κράτος. Φυσικά  είναι σχολεία αναγνωρισμένα από το Γερμανικό κράτος διαφορετικά οι μαθητές των σχολείων μας δεν θα σπούδαζαν και στα Γερμανικά Πανεπιστήμια.
 ·       Σε συνέντευξή του ο κ.Αρβανιτόπουλος αναφέρει ότι τα αμιγή σχολεία θα ισχύουν για τα επόμενα 5 χρόνια και ότι τα παιδιά που είναι σήμερα στην Α’ Γυμνασίου θα αποφοιτήσουν από τα αμιγή σχολεία. Το τι θα συμβεί μετά δεν αναφέρεται πουθενά. Τι νομίζουν ότι θα αφήσει η ομογένεια να πειράξουν μετά από 5 χρόνια τα αμιγή σχολεία? Η αντίδραση θα είναι ίδια όπως και  στο παρελθόν πριν δεκαπέντε  χρόνια, όπως είναι και σήμερα που προσπαθούμε όλοι οι φορείς μαζί (εκτός από το υπουργείο) να διατηρήσουμε την Ελληνική ταυτότητα και συνείδηση των Ελληνοπαίδων.


Με εκτίμηση


Το Δ.Σ του συλλόγου μη διορισμένων εκπαιδευτικών Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
                                                                                     Düsseldorf  30.04.2013
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: