Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Βόρεια Ελλάδα: Γιατροί έτοιμοι για... Γερμανία

Τις βαλίτσες τους για τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία ετοιμάζουν ήδη 100 Ελληνες και Ελληνίδες γιατροί από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι έλαβαν και επίσημα την πρόσκληση να εργαστούν σε συγκεκριμένες θέσεις ή να μετεκπαιδευτούν.
Μάλιστα, όσοι δε γνωρίζουν καλά γερμανικά, θα καθίσουν από τις 7 Ιανουαρίου στα... θρανία του «Γκαίτε», στη Θεσσαλονίκη, για να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα, με χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

 
Η γερμανική αντιπροσωπεία του κρατιδίου των 20 εκατομμυρίων, όπου απασχολούνται ήδη περίπου 2.000 Ελληνες γιατροί και ζουν πολλοί Ελληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη προς αναζήτηση γιατρών πριν από δυο μήνες.
Η υφυπουργός Υγείας, Μάρλις Μπρέντεχορστ, επικεφαλής του κλιμακίου, με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, εκφράζει την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα του ταξιδιού, αλλά και την πεποίθηση ότι «από την εταιρική συνεργασία στον τομέα της υγείας μεταξύ Βόρειας Ελλάδας και Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας μπορεί να προκύψει αναβάθμιση της περίθαλψης των ασθενών αμφοτέρων των περιοχών».

Διέξοδος
Η συνεργασία δίνει ελπίδα σε πολλούς νέους γιατρούς, σε μια συγκυρία που οι περισσότεροι βιώνουν οικονομικό και επαγγελματικό αδιέξοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΙΣΘ έσπευσαν τουλάχιστον 600 ενδιαφερόμενοι γιατροί, οι οποίοι ζήτησαν συμβουλές για να εργαστούν στη Γερμανία.
Οπως τόνισε στον «Α» ο κ. Εξαδάκτυλος, ο ιατρικός κόσμος βρίσκεται υπό διωγμό από την Πολιτεία, η οποία υποβαθμίζει το ρόλο τους για λόγους εξυπηρέτησης συμφερόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 9.000 μέλη του Συλλόγου, περισσότερα από 550 προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας οφειλές από ασφαλιστικά ταμεία που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ, οι γιατροί που θα εργαστούν σε ένα από τα 14 νοσοκομεία του ομόσπονδου κρατιδίου θα ξεπεράσουν το σκόπελο της ανεργίας και θα έχουν μισθό 3.000-5.000 ευρώ. Εξάλλου, οι συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο κρατίδιο είναι ελκυστικές για τους νέους γιατρούς, στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να πάρουν ειδικότητα χωρίς αναμονή, όπως ισχύει στην Ελλάδα, αλλά και να απασχολούνται με καλές αμοιβές. Οπως εκτιμά ο κ. Εξαδάκτυλος, οι ευκαιρίες εργασίας στη Γερμανία θα αφορούν ακόμη περισσότερους γιατρούς στο μέλλον, αφού το έλλειμμα γιατρών στη χώρα αναμένεται να φτάσει τις 100.000 το 2030.
AGGELIOFOROS

Δεν υπάρχουν σχόλια: