Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

"Ρουσφετολογική η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών για τα σχολεία της Ομογένειας".

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ.Μαριάννα Ζορμπά
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών της ΑΒάθμιας Εκπαίδευσης ΒΡΒ ζητά την άμεση παρέμβαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας(ΔΟΕ)
Με επιστολή,που απευθύνεται στην ΔΟΕ και υπογράφεται απο την Πρόεδρο του Συλλόγου κ.Μαριάννα Ζορμπά,διαμαρτύρεται για την απαράδεκτη πολιτική που ακολουθεί εδώ και ένα χρόνο η ηγεσία του Υπουργείου σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό καθώς και  την αδιαφανή διαδικασία των αποσπάσεων για το σχολικό έτος που ξεκινάει ακριβώς σε μία εβδομάδα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλιας, Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά η προχειρότητα με την οποια αντιμετωπίζονται τα σοβαρά θέματα της εκπαίδευσης. Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι φετινές αποσπάσεις καταδεικνύουν ,οτι και το "αριστερό" αυτή τη φορά Υπουργείο Παιδείας, έπαιξε καλά το αέναο παιχνίδι του ρουσφετιού.

Ολόκληρη η επιστολή



 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ
Προς
Τη ΔΟΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι/σες,
ένα ακόμη καλοκαίρι αγωνίας τελειώνει εφιαλτικά για μερικούς από τους συναδέλφους μας που έχουν σύζυγο μόνιμα εγκατεστημένο στο εξωτερικό, αφού άρχισαν ήδη να αναρτούνται στην Διαύγεια οι λήξεις των αποσπάσεών τους. Κάποιοι άλλοι πάλι στάθηκαν πιο τυχεροί και πήραν ήδη την παράτασή τους. Αυτή η τακτική του "διαίρει και βασίλευε" είναι ιδιαιτέρως αγαπητή στην ηγεσία του Υπουργείου, αφού και πέρσι ο τέως Γενικός Γραμματέας κ. Χασάπης επιχείρησε να "καθαρίσει" το θολό τοπίο της ελληνόγλωσσης από τους "κακούς" εκπαιδευτικούς που ζούνε 10 και 15 χρόνια στο εξωτερικό χωρίς να το δικαιούνται. Με δελτία τύπου τα οποία ακύρωναν νόμους και εγκυκλίους επιχείρησε να χωρίσει τους εκπαιδευτικούς σε ομάδες, ανάλογα με τη χρονική στιγμή τέλεσης του γάμου τους. Ο σύλλογός μας έκανε μεγάλο αγώνα προκειμένου να αναδείξει την αντισυνταγματικότητα αυτών των αποφάσεων. Ευτυχώς για όλους μας, πέρσι η υπηρεσιακή Υπουργός Παιδείας κ. Φρόσω, Κιάου έγκριτη νομικός, υπέγραψε ανεξαιρέτως τις παρατάσεις όλων των εκπαιδευτικών αυτών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να αποσπαστούν λόγω συζύγου μόνιμα εγκατεστημένου στο εξωτερικό.
Ο φετινός εφιάλτης ξεκίνησε το Μάιο για την συγκεκριμένη ομάδα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, όταν ξαφνικά ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης "στρίμωξε" στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, μεταβατική διάταξη που καταργούσε τους νόμους με τους οποίους γίνονταν μέχρι τώρα οι παρατάσεις λόγω συζύγου μόνιμα εγκατεστημένου στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη διάταξη όπως αναφέρεται ρητώς, θα ισχύσει από το Σχολ. Έτος 2017-18. Μάλιστα αυτό μας τόνιζε επίσης ρητά η ηγεσία του Υπουργείου μέχρι και τις αρχές του Αυγούστου κατά τη διάρκεια επανειλημμένων τηλεφωνικών μας οχλήσεων, αλλά και επιτόπου επισκέψεων του Προεδρείου και μελών του Δ.Σ. μας. Η ανησυχία μας επιτάθηκε με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και για το οποίο είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας, είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις και τις ανησυχίες μας καιρό πριν.
Συγκεκριμένα, από το Φεβρουάριο του 2016 το Προεδρείο του Συλλόγου μας σε επίσκεψή του στην Αθήνα ήρθε σε επαφή με μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής που ήταν υπεύθυνη για την επεξεργασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ήτοι με τον Πρόεδρό της κ. Παπακωνσταντίνου, με τον πρώην Δ/ντή του γραφείου του κ. Πελεγρίνη, με στενούς συνεργάτες του Προέδρου Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και με εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας ξανά και ξανά όπως κάναμε και κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο οι προτάσεις μας πετάχτηκαν στον "κάλαθο των αχρήστων".  Αντ' αυτού κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο χειρότερο από πριν και μισοί από τους συναδέλφους μας μία εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων θα διαλύσουν τις οικογένειές τους, ή θα αναγκαστούν να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών προκειμένου να μείνουν κοντά στους συζύγους τους και στα παιδιά τους.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κάνει εφησυχασμένη τις καλοκαιρινές της διακοπές, αφήνοντας τους απλούς διοικητικούς υπαλλήλους να "βγάζουν το φίδι από την τρύπα" προβάλλοντας φτηνές δικαιολογίες του τύπου "δεν είχατε προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά", κάτι που θα αποδειχθεί ως ανυπόστατο κατά τη διάρκεια των ενστάσεων που ξεκινούν από αύριο κιόλας οι συνάδελφοί μας που επλήγησαν. Το χειρότερο όμως είναι, ότι αυτοί που εισηγήθηκαν και εν τέλει έλαβαν αυτές τις αποφάσεις ελαφρά τη καρδία, δεν θα καταφέρουν να βρουν καμιά πειστική απάντηση στο ερώτημα, για ποιο λόγο προτίμησαν να διαλύσουν τις οικογένειες εκπαιδευτικών που αποσπώνται μόνο με τις τακτικές τους αποδοχές αντικαθιστώντας τους με άλλους οι οποίοι θα αμειφθούν συν τοις άλλοις και με επιμίσθιο! Υπάρχει τέτοια πολυτέλεια στη σημερινή εποχή και δεν το ξέρουν οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας;  Από τη μια δεν υπάρχουν χρήματα για αναπληρωτές για να στελεχώσουμε τα σχολεία, κι από την άλλη μοιράζουμε επιμίσθια;
Οι αποφάσεις αυτές θα κοστίσουν τα τριπλά αφού οι περισσότεροι συνάδελφοι που θίγονται είναι βέβαιο, ότι θα προτιμήσουν να χάσουν την εργασία τους παρά να χωρίσουν από τις οικογένειές τους. Άρα το Υπουργείο θα πρέπει να προσλάβει αναπληρωτή για τον εκπαιδευτικό που τελεί εν αδεία και αναπληρωτή για τον εκπαιδευτικό που απέσπασε αντ' αυτού, ο οποίος όμως μάλιστα εκτός των τακτικών του αποδοχών θα λαμβάνει και το επιμίσθιό του.
Επίσης πολλοί από τους συναδέλφους μας οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία των νέων αποσπάσεων όπως όριζε η εγκύκλιος για τις νέες αποσπάσεις, παρακάμφθηκαν ενώ προηγούνταν στον τελικό αξιολογικό πίνακα. Με ποιο κριτήριο έγινε αυτό; Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση εκπαιδευτικού ΠΕ11 ο οποίος δεν πήρε ούτε παράταση λόγω συζύγου, ούτε νέα απόσπαση παρότι στον τελικό αξιολογικό πίνακα ήταν πρώτος με 75 μόρια στην ειδικότητά του. Το Υπουργείο όμως αποφάσισε να αποσπάσει τρεις νέους εκπαιδευτικούς ο πρώτος από τους οποίους στον τελικό αξιολογικό πίνακα είχε 35 μόρια και οι άλλοι δύο μηδέν (0)!!!!
Καταγγέλουμε την ηγεσία του Υπουργείου για όλα τα παραπάνω και ειδικότερα για την πασιφανή εκπλήρωση υποσχέσεων  προς "ημετέρους" ακόμα και με ασύμφορους οικονομικά όρους.
Κατόπιν τούτου, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες εις βάρος όλων αυτών των οικογενειών. Ας σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός και ας δείξει μια φορά το Υπουργείο Παιδείας το σεβασμό που πρέπει στους υπαλλήλους του.

Η Πρόεδρος
Μαριάννα Ζορμπά

Δεν υπάρχουν σχόλια: