Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Μήνυμα του Συντονιστή Εκπαίδευσης, Εμμανουήλ Αλεξάκη, προς τους γονείς

Αγαπητοί γονείς, συμπατριώτες!

Βρισκόμαστε μία βδομάδα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Στο διάστημα που προηγήθηκε, έχει γίνει η προετοιμασία που απαιτείται προκειμένου τα σχολεία μας να ξεκινήσουν χωρίς προβλήματα.
Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών έχουν ολοκληρωθεί και μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως ξεκινάμε φέτος χωρίς κενά. Όποια μικρή έλλειψη παρουσιαστεί είμαστε βέβαιοι πως το Υπουργείο μας θα την καλύψει το συντομότερο δυνατό.
Η σχολική μας λοιπόν χρονιά ξεκινά με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Η πατρίδα μας κάνει το χρέος της σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προκειμένου τα ελληνόπουλα, όπου γης, να πάρουν ελληνική παιδεία και να κρατήσουν την ταυτότητα και το φρόνημα τους ελληνικό.
Αγαπητοί γονείς

Το Γραφείο Εκπαίδευσης του Ντύσσελντορφ θα συνεχίσει να λειτουργεί και να εξασφαλίζει τις υπηρεσίες του στον ελληνισμό της περιοχής. Στόχος και αγωνία όλων μας είναι η καλύτερη δυνατή μόρφωση των παιδιών μας, εκείνη που θα τα κάνει χρήσιμους ανθρώπους στην κοινωνία, ικανούς να εργαστούν για να προκόψουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, ωφέλιμους στην πατρίδα και στο έθνος μας.

Αγαπητοί γονείς

Το Γραφείο Εκπαίδευσης και εγώ προσωπικά θα είμαι στη διάθεση σας για να βρούμε λύση σε όποιο πρόβλημα προκύπτει. Είμαι στη διάθεση σας για να ακούσω κάθε πρόταση βελτίωσης. Εμείς συνιστούμε ένα σημαντικό πυλώνα του ελληνισμού της διασποράς και σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουμε την εικόνα της χώρας μας, όπου ζούμε. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε θετικοί στην προσέγγιση μας, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων μας κάθε μορφής και επιπέδου. Οι κρίσεις, οι προβληματισμοί, οι διαφωνίες, φυσικό είναι να υπάρχουν σε ανθρώπους που αγαπούν και έχουν αγωνιστεί για την ύπαρξη και λειτουργία των σχολείων μας στο εξωτερικό. Ας τις κρατήσουμε μεταξύ μας. Άποψη και πρόταση μου είναι πως μπορούμε με το διάλογο να πάμε πιο μακριά και να βελτιώνουμε συνεχώς το ρόλο των σχολικών μονάδων μας.
Η εντολή που δίνεται στους εκπαιδευτικούς είναι να ασκήσουν τα καθήκοντα τους με επαγγελματισμό, ως λειτουργοί που έχουν χρέος να ανταποκριθούν στην αποστολή που η πατρίδα τους αναθέτει. Έγνοια όλων μας πρέπει να είναι η σωστή και εποικοδομητική συνεργασία, η αναγνώριση του δύσκολου έργου του εκπαιδευτικού από τους γονείς και του επίσης δύσκολου ρόλου των γονιών στην εποχή μας. Η αγαστή συνεργασία μας μπορεί να δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα και να προφυλάξει τα παιδιά μας από τις ποικίλες κακοτοπιές, να τα προσανατολίσει. Μιλήστε με τους εκπαιδευτικούς, ζητήστε την άποψη τους για ζητήματα που σας προβληματίζουν και σας απασχολούν. Χρειάζονται ενημέρωση και πληροφόρηση.
Ως γονείς έχουμε χρέος να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, να παρακολουθούμε την πρόοδο τους, να συμμετέχουμε σε ό,τι οργανώνει το σχολείο, οι Σύλλογοι Γονέων. Και σε αυτό το επίπεδο οι Σύλλογοι θα με βρουν δίπλα τους όχι μόνο στο αμιγώς εκπαιδευτικό μέρος των υποχρεώσεων μας, αλλά και στο ευρύτερα παιδαγωγικό που αφορά στη λειτουργία σχολών γονέων, συμβουλευτικής γενικότερα. Υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας που ζουν στην περιοχή και που με χαρά θα πρόσφεραν τις γνώσεις τους στον τομέα αυτό.

Αγαπητοί γονείς! Εύχομαι υγεία και δύναμη. Καλή πρόοδο στα παιδιά μας!
Παραμένω στη διάθεση σας για κάθε σας σκέψη και πρόταση για κάθε πληροφορία που μπορεί να φανεί χρήσιμη στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται στα Σχολεία μας στο εξωτερικό. Είμαι βέβαιος πως μαζί θα κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά!




Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης


Δρ. Εμμανουήλ Αλεξάκης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: