Η αποτυχημένη αγορά του κτιρίου, που προοριζόταν να στεγαστεί το Δημοτικό σχολείο του Ντίσελντορφ, έγινε επι των ημερών του σημερινού Προξένου κ.Μαρκουλάκη.
Ας αφήσουν τις προσπάθειες, λοιπόν, τα "ημέτερα δεκανίκια" να μεταφέρουν έντεχνα τις ευθύνες αλλού. Είναι γνωστός ο ένοχος και είναι γνωστή η αιτία.... Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί λίγες ημέρες πριν την υπογραφή του συμβολαίου.Σε αυτήν εικονίζονται τα στελέχη του ΟΣΚ που είχαν έρθει στο Ντίσελντορφ για αυτό το λόγο και ο κ.Μαρκουλάκης. Διαβάστεεδώτην ανακοίνωση που δείχνει άλλους για υπεύθυνους.
ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Κύριε Γενικέ Αφήστε τα παιχνίδια και λύστε το πρόβλημα. Μόνο αυτό μας ενδιαφέρει. STOP
Μισός αιώνας περίπου ιστορίας για το Κοινοτικό Κίνημα στη Γερμανία και κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι αυτό διανύει μια από τις βαθύτερες κρίσεις του.
Η ταυτότητα του 21ου Συνεδρίου έρχεται να φωτογραφίσει αριθμητικά μια πλευρά της κρίσης που είναι και η αντιπροσωπευτικότητά του.
300.000 περίπου ενεργός Ομογενειακός πληθυσμός ,135 περίπου Κοινότητες με συμμετοχή περίπου του 1/3 από αυτές στο Συνέδριο και μάλιστα με εκλογικές διαδικασίες, στις οποίες συμμετείχαν στην καλύτερη περίπτωση 13-15000,δηλ. μόνο του 5% του Ομογενειακού πληθυσμού.
Τα Συνέδρια, όσο περνούν τα χρόνια υποβαθμίζονται ,εφόσον παίρνουν χαρακτήρα επετειακό ,εκλογικό και μένουν μακριά από την ενασχόληση των προβλημάτων.
Η σύγκρουση των πολιτικών παρατάξεων έχει τον χαρακτήρα της υιοθέτησης πολιτικών παραρτημάτων και υποκαταστημάτων της Ελλάδας ,ενίοτε με σοβαρά λάθη.
Έτσι η κρίση αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Κρίση προσώπων και τοπικών παραγόντων.
Κρίση πολιτικής και κοινωνικής ανεπάρκειας .
Κρίση Κομμάτων και πολιτικών εφαρμογών.
Κρίση Μεταναστευτικής πολιτικής.
Κρίση που οφείλεται και στην συστηματικά μεθοδευμένη πολυδιάσπαση.
Πολυδιάσπαση ,σχεδιασμένη πολύ καλά και σε όλες τις βαθμίδες του Κοινοτικού Κινήματος με τελικό αποδέκτη την ΟΕΚ, το υπό άλλες συνθήκες κυρίαρχο δευτεροβάθμιο όργανο των Κοινοτήτων.
Δεν είναι τυχαίο που η διάσπαση αυτή παίρνει σάρκα και οστά στους χώρους ακριβώς που ενασχολείται ο Ελληνισμός και προσπαθεί να διαπραγματευτεί την επίλυση σοβαρών προβλημάτων. Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο εκεί που αρχίζουν να γίνονται βήματα προς τα εμπρός να εμφανίζονται προβοκάτσιες και ανίερες συμμαχίες που φρενάρουν την όποια πρόοδο χωρίς να διστάζουν ακόμα και να εξευτελίσουν προσωπικότητες για αυτό το σκοπό.
Τέτοια φαινόμενα έχουν παρουσιαστεί αρκετά στο παρελθόν σε νευραλγικούς τομείς όπως οι Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες Γονέων αλλά και οι Κοινότητες.
Αντίθετα δεν συμβαίνει αυτό κατά βάση σε μορφές οργάνωσης κοινωνικο-πολιτιστικής έκφρασης όπως οι Εθιμοτυπικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες τους.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες
Με την ανυπαρξία κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού αλλά και κομματικού σχεδιασμού για τις Κοινότητες ,αυτές δείχνουν να πέφτουν σε βαθειά κρίση συνείδησης. Δείχνουν να χάνουν την αυτογνωσία τους και μη ξέροντας προς τα πού πηγαίνουν ,προσπαθούν εναγώνια να διαφυλάξουν το ιστορικό παρελθόν τους.
Το θεώρημα ότι αυτές έκλεισαν τον κύκλο τους ,που εκφράζεται συχνά – πυκνά τα τελευταία χρόνια και μάλιστα από χείλη διπλωματών, δείχνει να προβληματίζει ,να πείθει τους Έλληνες Μετανάστες και να τους απομακρύνει καθημερινά από το μαζικό κίνημα..
Η δημιουργία του ΣΑΕ τελικά δεν ήταν αυτή που οραματίστηκε ο Ελληνισμός.
Το ΣΑΕ είναι θεσμός εισηγητικού χαρακτήρα απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία και δεν μπορεί να διεκδικεί ρόλο Τριτοβάθμιου Οργάνου, Αυτό πρέπει να είναι καθαρό.
Ευτυχώς εδώ που η αντίδραση του Κοινοτικού Κινήματος ήταν και είναι στην σωστή κατεύθυνση με την δημιουργία του Συντονιστικού Οργάνου των Ομοσπονδιών.
Τό ελπιδοφόρο αυτό ξεκίνημα πρέπει να συνεχιστεί.
Δεν φτάνει όμως αυτό.
Σήμερα πρέπει να απαντήσουμε σε μια σειρά από ερωτήματα με βασικότερο το
τι είναι οι Κοινότητες και ποιος είναι ο βασικός τους ρόλος.
Να επανακαθορίσουμε με σαφήνεια την δομή και τον χαρακτήρα τους και μετά να λειτουργήσουμε αντίστροφα από ότι μέχρι τώρα. Από την βάση και από τα ίδια τα κύτταρα των Κοινοτήτων.
Είναι καιρός να περάσουμε από την διαπίστωση στη δράση.
Μια δράση που θάχει να κάνει με την ανάδειξη του θεσμικού και παρεμβατικού ρόλου των Κοινοτήτων. Χρειαζόμαστε Κοινότητες που να πρωτοστατούν και να καθοδηγούν. Αυτός ο ρόλος περνάει μόνο μέσα από την αναβάθμιση τους.
Μια αναβάθμιση που θα την βγάλει από την απαξίωση και θα την καταστήσει επίσημο εκφραστή του Ελληνισμού και διεκδικητή των προβλημάτων του.
Προβλήματα που σήμερα γίνονται περισσότερα και πολύπλοκα.
Όλοι τα γνωρίζουμε.
Το Εκπαιδευτικό π.χ δεν μπορεί άλλο να περιμένει.
Η επίκαιρη οικονομική κρίση χτυπά πρώτα και κύρια τους Μετανάστες.
Η περιθωριοποίηση δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Να γίνει επιτέλους καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων.
Όλα αυτά είναι ικανό να τα αντιμετωπίσει μόνο ένα αναβαθμισμένο και ανασυγκροτημένο Κοινοτικό Κίνημα.
Ανασυγκρότηση που θα τοποθετήσει τις Κοινότητες στο επίκεντρο.
Μερικές πρώτες σκέψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό το στόχο είναι:
1.Ενίσχυση του ρόλου του Συντονιστικού των Ομοσπονδιών.
2.Επαναξέταση της οργανωτικής δομής των Κοινοτήτων και της ΟΕΚ.
3.Καταστατικό Συνέδριο της ΟΕΚ, που μέσα στα άλλα θα προτείνει και θα ορίζει:
-Κοινό Καταστατικό λειτουργίας σε όλες τις Κοινότητες
-Καθιέρωση μιας και συγκεκριμένης ημέρας που θα είναι κοινή για την διενέργεια εκλογικών διαδικασιών σε ολόκληρη την Γερμανία.
-Μέτρα για μαζικοποίηση των Κοινοτήτων που αδρανούν και δημιουργία καινούργιων όπου δεν υπάρχουν.
4.Συντονισμός της δράσης για την Οικονομική αυτοτέλεια των Κοινοτήτων με ενίσχυσή τους μέσα από τον Κρατικό Προυπολογισμό.
5.Διεκδικητικό πλαίσιο για τα σοβαρά προβλήματα που θα στηρίζεται στο διάλογο και όχι στην εκάστοτε επικράτηση της Α ή της Β πολιτικής άποψης.
6.Αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας για το άνοιγμα στην κοινωνία.
Αυτά και άλλα περισσότερα που δεν μπορούν να χωρέσουν στα πλαίσια μιας διακήρυξης ,αλλά που μπορούν να αναλυθούν ,αν υπάρξει η τόλμη από μεριάς των συνέδρων να απεγκλωβιστούν από τους καθιερωμένους μηχανισμούς και δοθεί η ευκαιρία να τεκμηριωθούν.
Συμπατριώτισσες – Συμπατριώτες,
Αγαπητοί Συνεδροι
Αναλώσαμε πολύ χρόνο στη συζήτηση περί Ομογενειακής Ψήφου. Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές τοποθετήσεις για το αν χρειάζεται δηλ. ή όχι.
Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε Περιφέρεια.
Ένα είναι σίγουρο.
Εκλογική Περιφέρεια έχουμε.
Βουλευτές που μας εκπροσωπούν ,έχουμε.
Αρκεί να δώσουμε στο δευτεροβάθμιο όργανό μας τέτοια αντιπροσωπευτικότητα και δύναμη που θα το κάνει σεβαστό και παραδεκτό στη Πατρίδα.
Ένα ισχυρό εκλογικό σώμα ,μια ισχυρή ΟΕΚ είναι η λύση.
Ας προσπαθήσουμε .
Ας τολμήσουμε.
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!
ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ
«ΕΝΟΤΗΤΑ»
Κίνηση για την ανασυγκρότηση των Κοινοτήτων.
Γιώργος Ρούγας
τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ντίσσελντορφ
Η έντονη αντιπαράθεση των κομματικών συνδυασμών και των παρατάξεων,το επίσης έντονο προεκλογικό κλίμα αλλα και η συμφωνία οτι το Μαζικό Μεταναστευτικό Κίνημα περνάει μια απο τις μεγαλύτερες κρίσεις του,ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία του 21 ου Συνέδριου της ΟΕΚ. Η πόλωση που υπήρξε είχε και σαν αποτέλεσμα να μην "κινδυνέψει" και το κατεστημένο του ΔΣ απο την παρουσία της Νέας Παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑΣ αν και οι θέσεις που αυτή εξέφρασε βρήκαν αρκετους συνέδρους σύμφωνους. Αποτελέσματα εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας Η παράταξη "Νέες Δυνάμεις", που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκαν με τη λήξη των εργασιών του 21ου συνεδρίου.
Αναλυτικότερα, οι "Νέες Δυνάμεις" έλαβαν 55 ψήφους και καταλαμβάνουν 7 έδρες. Ακολουθούν η ΠΑΣΚΕΜ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, με 29 ψήφους και 4 έδρες, η "Δημοκρατική Ενότητα", που πρόσκειται στο ΚΚΕ, με 22 ψήφους και 3 έδρες και η παράταξη ΜΑΣ, που πρόσκειται στον ΣΥΝ, με 4 ψήφους και 1 έδρα.Δέν εξέλεξε έδρα η "Ενότητα".
Το νέο ΔΣ της ΟΕΚ Γερμανίας έχει διετή θητεία και θα συγκροτηθεί σε σώμα εντός δύο εβδομάδων, όπως προβλέπει το καταστατικό της Ομοσπονδίας.